-
معارض سعودی: محمد بن سلمان، صدام حسین بعدی در منطقه است
یکی از معارضان نظام حاکم بر عربستان سعودی، تأکید کرد که اگر ولیعهد این کشور «به کارهای خود ادامه دهد، ما شاهد صدام حسین جدیدی در منطقه خواهیم بود».
گرانی اجناس به ویژه کالاهای اساسی در ماه رمضان از معضلاتی است که امسال هم مانند سالیان گذشته با آن مواجه هستیم.افزایش بی سر و صدا شی نرخ اقلام اساسی مورد نیاز مردم به دلایلی مانند احتکار، نبود نظارت و محدودیتهای تولید و توزیع از اتفاقاتی است که با شروعیوع کرونا بیشتر شد و در این هفتههای اخیر شدت بیشتری هم به خود گرفته است. واقعیت آن است تعطیلی واحدهای صنفی کوچک و بزرگ در طول چندین هفته به دلیل پیشگیری از شیوع بیماری، مشکلات فراوانی را برای تأمین معیشت بسیاری از خانوادهها ایجاد کرده است و در این میان گرانیها هم به دغدغه جدیتری برای مردم تبدیلشده است.
البته ناگفته نماند افزایش قیمت کالاهای اساسی یک سناریوی تکراری برای ماههای رمضان هرسال است ولی امسال به دلیل شرایط خاصی که بر کشور حاکم است انتظار میرود مسئولان دقیقتر وجدیتر از گذشته با مسببان گرانی کالاها برخورد کنند ولی خبرها و بررسیهای میدانی نشان میدهد مردم امسال نیز همچون سالهای گذشته در ماه رمضان همچنان با گرانی و بعضاً کمبود اقلام اساسی روبرو هستند.
گرانی کالاها در ماه رمضان
با وجود انتشار اخباری مبنی بر تأمین کالای اساسی مردم به هرحال شیوع بیماری کرونا و گسترش آن موجب تعطیلی و یا نیمه تعطیلی بسیاری از مراکز تولید و عرضه مواد غذایی شد که این موضوع، بازار بسیاری از اقلام همچون مرغ، گوشت، میوه، برنج و روغن را تحت تأثیر خود قرار داده است.
گفتنی است بازنده اصلی این جریان مردمی هستند که به دلیل رکود ناشی از شیوع ویروس و تورم یک سال گذشته، با شرایط اقتصادی ناخوشایندی مواجه شدهاند و روند رشد قیمتها هیچ تناسبی با وضعیت عمومی معیشت مردم ندارد. بازارها تقریباً مستقل از وضعیت عمومی مردم شیب قیمتها را تعیین میکنند و دراین بین مردمی که به دلیل شیوع ویروس کرونا قادر به فعالیت نبودهاند و یا از محل کار اخراج شدهاند قادر به تهیه همین اقلام اساسی که مسئولان از فراوانی آنها سخن میگویند نیستند.
چهبسا شیوع ویروس کرونا وضعیت قیمتها در تمام بازارها را دستخوش افزایش بیمهار کرده ولی میزان درآمد طبقه متوسط و کارگران هیچ تغییر معناداری نداشته و بر همین اساس آنها طی این هفتههای اخیر در فشار معیشتی قرارگرفتهاند که متأسفانه روش جبران معیشتی کارآمدی هم برای این گروه در نظر گرفته نشده است.
با این اوصاف به نظر میرسد ذخیره کافی کالاها که مسئولان از آن صحبت میکند نتوانسته جلوی گرانیها را بگیرد. آنهم در شرایطی که با گسترش کرونا، مدام از مردم تقاضا میشود که تا حد ممکن در خانه بمانند.
دکتر موسایی: آقای روحانی بازار باید روزانه تنظیم شود
رئیس انجمن اقتصاد اسلامی از دغدغههای انتخاباتی دولت و ناتوانی دولت در تنظیم بازار شب عید و ماه مبارک رمضان سخن گفته و معتقد است: مهمترین بازاری که در آستانه انتخابات ریاست جمهوری رها شده بازار کالا و خدمات و بورس است و اتفاقات بهوجود آمده در سال گذشته و ادامه آن در سال جاری موجبشده که مردم فکر کنند، ابزار دولت قرار گرفتند. دولت زمانی که برای تأمین کسری بودجه و عبور از تحریمها به سرمایههای مردم نیاز داشت، به سوی مردم دست دراز کرد و مردم با کمک کردن به رونق بورس دولت را حمایت کردند، اما پس از رفع مشکلات دولت، بازارها رها شدند.
سال صف!
کارشناسان اقتصادی سال ۹۹ را «سال صف» میدانند و معتقدند که سال گذشته مردم با ماندن در صفهای مختلف برای خرید انواع کالا رکورد زدند و به دلیل کاهش درآمد خانوار و کاهش ارزش پول ملی برای مرغ، گوشت، لاستیک و خودرو صفهایی تشکیل شد که شاید بر شیوع ویروس کرونا تأثیر بسیاری داشت. ادامه تشکیل این صفهای طویل در سال جاری در ایام نوروز و بعد از آن در ماه مبارک رمضان به دغدغه اصلی خانوادهها تبدیل شده که با توجه به مشکلات بهوجود آمده برای خرید کالاهای مصرفی در نوروز، بیم آن میرود که با توجه به آغاز موج چهارم شیوع ویروس کرونا رکوردزنی و در صف ماندن به سال ۱۴۰۰ منتقل شود.
دولت در تنظیم بازار نوروز در تأمین مرغ، روغن و لوازم بهداشتی نمره مردودی گرفت. اینک در آستانه ماه رمضان، دغدغههای مردم دو چندان شده و نگران تأمین مواد غذایی و مصرفی خود هستند. این در حالی است که دولت با رهاسازی بازارها به حال خود به دنبال اهداف انتخاباتی، احیای برجام و تبرئه مدیرانش در بخشهای مختلف اقتصاد است و با حضور در کلاب هاوسها و شرکت در جلساتی با مخاطب محدود تلاش میکند ایرادات هشت ساله اش را سر پوش بگذارد.
افزودن دیدگاه جدید