-
قدرت موشکی حزب الله؛ چه مناطقی در اراضی اشغالی در تیررس قرار دارند؟
قدرت موشکی حزب الله لبنان سبب نگرانی عمدهای در میان مقامهای رژیم صهیونیستی شده است.
آیتالله مصباح یزدی همچنین حدود 15 سال در درس فقه آیتالله بهجت شرکت کرد. پس از آنکه دوره درسی ایشان با امام خمینی (ره) به دلیل تبعید امام، قطع شد، وی به تحقیق در مباحث اجتماعی اسلام از جمله بحث جهاد، قضا و حکومت اسلامی پرداخت.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی و با راهاندازی مدرسه حقانی، حدود 10 سال در آن مدرسه به تدریس فلسفه و علوم قرآنی پرداخت. وی چند دانشگاه، مدرسه و موسسه نیز راهاندازی کرد که مهمترین آنها، موسسه در راه حق، دفتر همکاری حوزه و دانشگاه و بنیاد فرهنگی باقرالعلوم بود.
آیتالله مصباحیزدی در سال 69 به عنوان نماینده دومین دوره مجلس خبرگان رهبری از استان خوزستان و پس از آن نیز در دورههای سوم و چهارم این مجلس از سوی مردم تهران و در میاندورهای دوره پنجم از سوی مردم استان خراسان رضوی به نمایندگی برگزیده شد. وی از سال 74 تا پایان حیاتش از سوی رهبر معظم انقلاب، رئیس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) بود.
فرار از چنگ ساواک
مرحوم سیدهادی خسروشاهی که در برخی از مسائل سیاسی نیز با آیتالله مصباح اختلافنظر داشت، گفته است: «روش استاد مصباح –مانند دیگر همکاران و برادران- از همان دوران، مخفیکاری و رازداری و عدم تظاهر بود. به ویژه که ایشان در هیچ زمینهای از زمینههای علمی، فلسفی، سیاسی و... مایل نبود که خودی نشان دهد و همواره طبق معتقدات و باورهای خود به کار مبارزه ادامه میداد و اگر کسانی در برههای از زمان، توقفی ظاهری در مبارزه احساس میکنند، این در واقع تاکتیکی خاص و مرحلهای بوده وگرنه استراتژی ایشان از روزی که ما ایشان را در جلسات تفسیر و فلسفهی استاد علامه طباطبایی شناختیم کار در راه خدا و ادای تکلیف در حد توان و قدرت، طبق تشخیص و برداشت خود بود. نشر «انتقام» (نشریهای که در سالهای مبارزه با همت آیتالله مصباح منتشر میشد) آن هم به تنهایی و با امکانات بسیار محدود آن زمان، خود دلیلی روشن و آشکار بر این روش و تاکتیک و استمرار روح مبارزه است و هرگز نمیتوان ایشان – و یا کسان دیگر را – به دلیل نداشتن امضا در چند اعلامیه دور از میدان مبارزه نامید.»
آیتالله مصباح یزدی علاوه بر فعالیتهای سیاسی همچون امضای بیانیه علیه دستگاه پهلوی، همکاری در نشریهی بعثت و راهاندازی نشریه انتقام و مواردی که در فوق بدان اشاره شد، فعالیتهای دیگری همچون تبلیغ مرجعیت حضرت امام، دبیری گروه ولایت، همکاری در سازماندهی روحانیت غیرمتشکل، ارسال مطالب انقلابی برای رادیوهای خارجی، برگزاری جلسات سری در منزل، سخنرانی در برخی مجامع و ارتباط با هیئتهای موتلفه اسلامی نیز داشت .
ضمن اینکه طبق اسناد به دست آمده از ساواک، وی مورد تعقیب این سازمان امنیتی دوران پهلوی نیز قرار گرفت. آیتالله مصباح به همین دلیل به روستایی به نام فیض آباد در حوالی آشتیان رفت. او پس از حدود چهل روز اقامت به منطقهای بین یزد و رفسنجان به نام انار و سپس به رفسنجان و یزد عزیمت کرد.
بالاخره مدتی پس از بازگشت آیتالله مصباح به قم، ساواک متوجه حضور ایشان میشود و وی را برای بازجویی احضار میکند. ساواک قم پس از بازجویی وی را برای مدتی تحت تعقیب قرار داد.
حضور آیتالله مصباح و شاگردانش در جبهههای جنگ
بررسیهای تاریخی نشان میدهد که فرزندان، بسیاری از شاگردان، محافظان و آشنایان آیتالله مصباح در جبهههای جنگ حضور داشتند که از این جمع برخی به شهادت رسیدند و برخی جانباز شدند. حجتالاسلام سیدابوالحسن نواب میگوید: «علاوه بر اینکه دو پسر و دامادش جناب حجتالاسلام و المسلمین محمدی عراقی در جبهه حضور مییافتند، خودشان نیز برای تشویق و روحیه دادن به رزمندگان، در جبههها حاضر میشدند و دوستان و شاگردان را هم تشویق به حضور در جبهه میکردند.»
آیتالله مصباح بنا به دلایلی از مدرسه حقانی خارج شد و 20 نفر از طلاب هم از آن مدرسه بیرون آمدند و به حلقه خاص دوستداران و اراتمندان وی تبدیل شدند. با آغاز جنگ تحمیلی این 20 نفر در جبهههای جنگ حضور پیدا کردند که 4 نفر از آنان که از فرماندهان هم بودند به شهادت رسیدند. شهید مصطفی ردانیپور، شهید محمد شهاب، شهید عبدالله میثمی مسئول نمایندگی ولی فقیه در جبهههای جنوب و برادرش شهید رحمتالله میثمی این چهار نفر بودند.
منش سیاسی آیتالله مصباح یزدی در خصوص فتنه 88
سخنان آیتالله مصباح یزدی در خصوص فتنه 88 به خوبی تعیینکننده روش و منش سیاسی وی است. او در فتنه 88 از نخستینترین افراد بود که در برابر فتنهگران موضع گرفت و به انتقاد از رفتارهای سیاسی آنان پرداخت.
او چند سال بعد نظر خود را درباره فتنه 88 اینگونه بیان کرد: «در فتنه 88، کسانی مردود شدند که باور آن دشوار بود؛حتی اگر کسی نسبت به آنها بدبین هم بود، در ذهنش نمیگنجید که آنها تا این حد سقوط کنند.باید توجه داشته باشیم که امتحان فقط برای آنها نبود؛ برای ما هم هست... در فتنه 88 نیز کسانی نقش اول را در فتنه ایفا کردند که سالها در انقلاب حضور داشتند و زحمتها کشیدند.»
رهبر معظّم انقلاب نیز در پیامی بهمناسبت ارتحال علامه مصباح یزدی تصریح فرمودند:
بسم الله الرّحمن الرّحیم
با تأسف و تأثر فراوان خبر درگذشت عالم ربانی، فقیه و حکیم مجاهد، آیت الله آقای حاج شیخ محمدتقی مصباح یزدی را دریافت کردم. این، خسارتی برای حوزهی علمیه و حوزهی معارف اسلامی است.
ایشان متفکری برجسته، مدیری شایسته، دارای زبان گویائی در اظهار حق و پای با استقامتی در صراط مستقیم بودند.
خدمات ایشان در تولید اندیشهی دینی و نگارش کتب راهگشا، و در تربیت شاگردان ممتاز اثرگذار، و در حضور انقلابی در همه میدانهایی که احساس نیاز به حضور ایشان می شد، حقاً و انصافاً کمنظیر است. پارسائی و پرهیزگاری خصلت همیشگی ایشان از دوران جوانی تا آخر عمر بود و توفیق سلوک در طریق معرفت توحیدی، پاداش بزرگ الهی به این مجاهدت بلند مدت است.
اینجانب که خود سوگوار این برادر قدیمی و عزیز می باشم، به خاندان گرامی و فرزندان صالح و دیگر بازماندگان ایشان و نیز به شاگردان و ارادتمندان این معلّم بزرگ و به حوزهی علمیه تسلیت عرض می کنم و علّو درجات ایشان و مغفرت و رحمت الهی را برای ایشان مسألت مینمایم.
سیّدعلی خامنهای
۱۳ دی ماه ۱۳۹۹
بی شک در گذشت این عالم بزرگ و مجاهد راستین، ضایعه ای جبران ناپذیر برای ملت ایران و امت اسلامی است؛ فردی که در مقابل طوفان ها و فتنه ها همچون عمار، در میدان قدم نهاد و خود پذیرای تیر و ترکش جوسازی های دشمن شد تا به انقلاب و ولایت فقیه آسیبی نرسد.
افزودن دیدگاه جدید