-
آغاز مجدد اعتراضات خیابانی در لبنان و درگیری معترضان با نیروهای امنیتی
در سایه خصومتهای اقتصادی آمریکا، وخیمتر شدن اوضاع اقتصادی و معیشتی در لبنان به دلیل همهگیری کروناویروس سبب آغاز مجدد اعتراضات خیابانی در چند شهر لبنان شد.
هماهنگی زایمان در تاریخی رند یا با تاریخ تولد مادر، پدر، مادربزرگ، پدربزرگ، سالگرد ازدواج و... حالا مدتهاست که تبدیل به یکی از دغدغههای خانوادهها از همان هفتههای اول بارداری شده. موضوعی که قبلا از سوی علی رییسی، معاون بهداشت وزیر بهداشت، مورد توجه قرار گرفته بود: «متاسفانه شاهد آن هستیم که برخی والدین تمایل دارند تاریخ تولد نوزادشان را خودشان انتخاب کنند و در نظر میگیرند که نوزادشان در روز ازدواج یا تاریخهای ویژهای به دنیا بیاید و تاریخ سزارین را بر اساس آن انتخاب میکنند اما دستکاری تاریخ تولد فاجعه است و اینگونه رفتار کردن با سلامت نوزادان و نسل آینده کشور نگرانکننده است.»
حدودا ماجرای تاریخهای خاص از ۸۸/۰۸/۰۸ شروع شد. این تاریخ چشم خیلیها را گرفت و مبدا جلب توجه به تاریخهای خاص دیگر تقویم شد. خیلی از آنهایی که دم بخت بودند، در شرف بچه دار شدن بودند و یا کار مهمی را میخواستند در زندگی خود شروع کنند ترجیح میدادند این عدد و رقمهای خاص را مبدا اتفاق خاص زندگیشان قرار دهند. اما آیا خاص بودن یک اتفاق مهم سرنوشت آن را هم خاص میکند؟
قشنگ است که تاریخ ازدواج یا تاریخ مراسمهای مختلف عدد خاصی داشته باشد، اما این حساسیت برای اتفاقات خاص جایی به مشکل خورد، تا تولد نوزادهای زیادی دست به دامن این تاریخها شد.
از ۸۹/۹/۹ دیدیم این بازی انگار تمام بشو نیست و قرار است همچنان ادامه دار باشد. پدر و مادرها جوری برای تاریخ تولد فرزندشان در این روزهای رند به در و دیوار میزنند که انگار قرار است نوزادی که به دنیا بیاید فرقی با نوزادی که یک روز قبل و یا یک روز بعد این تاریخ به دنیا آمده، داشته باشد.
به گفته این مسئول در وزارت بهداشت، دستکاری در تاریخ زایمانها، میزان بستری نوزاد در انایسییو و حتی مرگ نوزادان را افزایش میدهد.
آمارهای تکان دهنده از تولد لاکچری در دهه اخیر
اینها تنها چند نمونه از بدعت غلط لاکچری بازی در سال های اخیر در کشورمان است و با توجه به آمارها به نظر می رسد هر سال تب تاریخ تولد رُند یا لاکچری داغ تر شده و کافی است در ادامه به تاریخ های تولد رُند در دهه اخیر و آمار تولدهای تقویمی نگاه کنید.
۸/۸/۹۸: تولد ۵۲۴۲ نوزاد
۷/۷/۹۷: ۲۱۸۷ نوزاد
۶/۶/۹۶: ۵۶۸۰ نوزاد
۵/۵/۹۵: ۶۰۱۳ نوزاد
۸/۸/۸۸: ۴۱۹۵ نوزاد
۹/۹/۹۹: ؟
البته ناگفته نماند که همه نوزادان متولد شده در تاریخ های تولد رُند پدر و مادرشان لاکچری باز نبودند و از روی شانس در این تاریخ ها به دنیا آمده اند.
به صلاح مادر و جنین نیست
رئیس انجمن متخصصان زنان و مامایی ایران اما معتقد است که دستکاری در تاریخ زایمان، به صلاح مادر و نوزاد نیست: «نارسایی ریه جنین، مهمترین پیامد زایمان زودرس است که خیلی هم میتواند هزینهبر باشد و ممکن است منجر به بستری شدن نوزاد در بخش انایسییو شود، حتی ممکن است عوارض طولانی مدتی داشته باشد.»
به گفته او، متخصصان معمولا با دستکاری در تاریخ تولد، موافقت نمیکنند: «سه روز بعد از هفته سیونهم دوره بارداری، دیگر پزشک برای زایمان خیالش راحت میشود.»
موسوی، اصرار خانوادهها برای ثبت زایمان در تاریخ مشخصی را غیر منطقی میداند: «پزشک باید برخورد علمی با خانوادهها داشته باشد؛ چرا که آنها تنها برای لوکس بودن ماجرا میخواهند در تاریخ مشخصی زایمان داشته باشند وگرنه دلیل دیگری ندارند.»
او از خانوادهها میخواهد تا سلامت نوزاد را فدای تولد در تاریخ شیک و قشنگ نکنند؛ چرا که این یک فرهنگ نادرست در ایران است و هیچ جای دنیا این مسأله وجود ندارد: «مادران باردار اجازه دهند همه چیز روال عادی خود را طی کند زیرا این به نفع سلامت مادر و نوزاد است.»
دانشمند شدن یا تاریخ تولد لاکچری داشتن؟!
اینها درحالی اتفاق میافتد روز جمعه یکی از دانشمندان بزرگ کشور را از دست دادیم، دانشمندی که خیلیها حتی سن و سال دقیق او را نمیدادند، اما همه از علم و دانش او سخن میگویند، چند روز قبل هم هنرمند محبوب ایران پرویز پورحسینی و چنگیز جلیلوند دوبلور نامی ایران را بر اثر ابتلا به کرونا از دست دادیم، هنرمندانی که مردم با چهره و صدایشان خاطرهها داشتند و از دست دادن آنها موجب رنجش مردم شد چرا که آنها محبوب قلوب مردم بودند، کمی به عقبتر برویم در سالی که تب ۹۸/۸/۸ برای تولد داغ بود، سردار دلهای مردم ایران شهید شد، میلیونها نفر در تشییع جنازه او شرکت کردند، خیلیها حتی نمیدانستند او در چه روز و سالی به دنیا آمده است، اما نام و یاد او سالها در دلها جاودانه خواهد بود چرا که برای امنیت ایران و اسلام جان خود را داد.
در روزهایی که سایه سنگین کرونا بر سر مردم جهان و ایران افتاده است، برخی به جای آنکه به دنبال آرامش و گذر از روزهای سخت با حداقل خطر باشند دست به خطرهای بزرگی میزنند، حاضر هستند سلامت نوزادشان را قربانی تولد به وقت ۹:۹ روز ۹۹/۹/۹ کنند، این در حالی است که مداخله در زایمان و تولد جنین زودتر از موعد میتواند سلامت جنین را به خطر بیندازد و آینده سیاهی برای او رقم بخورد و این مداخلهها در دوران کرونا خطرهای بیشتری خواهد داشت چرا که جنین و مادر باردار در معرض بیشترین آسیبها در دوران کرونا قرار دارند و هر نوع مداخلهای برای زایمان طبیعی یا سزارین زودتر از موعد میتواند یک تهدید جدی برای زندگی مادر و فرزند باشد.
کودکانی که سلامتی آنها قربانی تاریخ تولد لاکچری شد
آبان دختر بچهای است که در آبان ماه سال ۸۸ متولد شده وتاریخ تولد او ۹۸/۸/۸ است تاریخ تولدی لاکچری که هدیه پدر و مادرش به اوست، اما به قیمت نفس کشیدن سخت تا آخر عمر؛ چرا که ریههای آبان در آن زمان تشکیل نمیشود و حالا او تاریخ تولدی لاکچری با نفسهای همیشه تنگ دارد وای کاش مادر آبان به جای تاریخ تولد لاکچری ریه سالم به او هدیه میداد و سلامتش را فدای لاکچری بازی نمیکرد.
الینا هم یکی دیگر از قربانیان تاریخ تولد لاکچری است، تاریخ تولدی که روزهای تلخی را برای الینا و مادرش به ویژه پس از به دنیا آمدن او رقم زد، چرا که مادرش به دلیل شلوغی بخش زایمان مجبور میشود در بخش اطفال بستری شود و مراقبتهای پس از زایمان را به خوبی دریافت نکند و از طرفی چربی پشت پلک الینا به دلیل تولد زودرس تشکیل نمیشود و تا مدتها شیر خوردن برای او دشوار بوده است.
افراد دنبال تقدیرگرایی هستند
احمد بخارایی، جامعهشناس است. او در تحلیل اصرار بعضی خانوادهها برای زایمان در یک تاریخ مشخص به «شهروند» میگوید: «در فرهنگ، رفتارها و کنشهایی داریم که به دو دسته جمعی و فردی تقسیم میشوند، رفتارهای جمعی خمیرمایه هیجان دارد و رفتارهای فردی، تقدیرگرایی. تقدیرگرایی یعنی ارجاع علت امور به یک دنیای ماورا. این موضوع در فرهنگ ما خیلی دیده میشود و این معنی را میدهد که ما نمیخواهیم مسئولیت کار خودمان را بپذیریم و همواره دنبال این هستیم که به گردن دیگری یا شرایط دیگر، بیندازیم.»
او ادامه میدهد: «کسی که مثلا میخواهد فرزندش در تاریخ ٧مهر به دنیا بیاید، این مسأله برایش مهم است که مسئولیت خوشبختی فرزندش را به مرجع دیگری غیر از خودش بسپرد. متاسفانه ما این فرهنگ تقدیرگرایی را زیاد میبینیم که به نوعی سلب مسئولیت از خود است.»
به گفته این جامعهشناس، تقدیرگرایی، تعقل را به حاشیه میکشد و کارهای هیجانی را به نمایش میگذارد: «افرادی که زیاد به دنبال این مسائلند، خیلی محتوا محور نیستند و در گروه قالبگراها قرار میگیرند.»
این تب لاکچری بازی همچنان برای خیلیها ادامه دارد در حالی که هیچ کدام از اینها ارزش نیست و حتی به قیمت خراب شدن آینده کودک یا زوجی به ویژه در شرایط اضطراری کرونا تمام خواهد شد وای کاش به اخلاقیات و انسانیت و ارزشهای معنوی بیش از عدد و ارقام بها دهیم.
افزودن دیدگاه جدید