-
سازمان ملل: اسرائیل هر چه سریعتر تخریب خانه فلسطینیان را متوقف کند
هماهنگ کننده امور انسانی سازمان ملل در اراضی اشغالی فلسطین خطاب به رژیم صهیونیستی خواستار توقف هر چه سریعتر تخریب خانه فلسطینیان شد.
طبق گزارشی در آذر ماه سال اخیر طی ۳۰ سال گذشته، سالانه بهطور متوسط بیش از ۵.۵ درصد رشد مصرف انرژی برق اتفاق افتاده و مقایسهای بین رشد مصرف انرژی الکتریکی و رشد جمعیت پس از پیروزی انقلاب اسلامی نشان میدهد که رشد مصرف برق هم از لحاظ پیک مصرف و هم از لحاظ میزان انرژی الکتریکی مصرفی، بیش از هشت برابر افزایش جمعیت بوده است.
آنطور که وزارت نیرو اعلام کرده، روند مصرف انرژی ایران طی سه تا چهار دهه گذشته، کاملا افزایشی بوده و پیک مصرف برق ایران حدود ۳۶۰۰ مگاوات است که این رقم در تابستان سال گذشته، از مرز ۵۷ هزار مگاوات نیز عبور کرد. اگرچه جمعیت ایران نسبت به چهار دهه پیش، ۲.۵ برابر شده است، در مقابل پیک مصرف نیز حدود هشت برابر افزایش یافته است.
با توجه به آمار آژانس بینالمللی انرژی، تا سال ۲۰۳۰ رشد مصرف کشورهای صنعتی و توسعهیافته محدود شده ولی کشورهای غیرصنعتی به شدت با رشد مصرف انرژی روبرو هستند که این امر بسیار نگرانکننده است. این امر در خاورمیانه و خصوصاً ایران، رو به افزایش است و درواقع ایران کشوری است که در آن مصرف انرژی الکتریکی، به ثروت تبدیل نمیشود و به هدر میرود که این امر بخاطر اسراف در مصرف انرژی برق در ایران است.
هشدار قطع برق؛ این بار در زمستان
هشدار بروز خاموشیها در تابستان و هشدار قطع یا افت فشار گاز در زمستان و ضرورت صرفهجویی در مصرف برق در تابستان و گاز در زمستان، یک روال معمول برای کشور پرمصرفی چون ایران شده؛ اما امسال وضعیت متفاوت است و علاوه بر هشدار قطع یا افت فشار گاز در فصل سرما، برای اولین بار، در زمستان شاهد هشدار برای جلوگیری از بروز خاموشی هستیم.
با توجه به افزایش مصرف انرژی کشور بهدلیل کاهش دمای هوا و بهمنظور جلوگیری از افت فشار گاز، از آنجا که بخش قابل توجهی از گاز مصرفی کشور، صرف تولید در نیروگاههای برق میشود، ضروری است مشترکان شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ با رعایت اصول بهرهوری انرژی و جلوگیری از مصارف مازاد، همراه و یاریگر خدمتگزاران خود در بخش تامین انرژی کشور باشند.
هشدار در زمینه بروز خاموشیها در زمستان امسال از کمبود ظرفیت تولید ناشی نمیشود؛ چرا که هماکنون پیک مصرف برق در شب بوده و چیزی در حدود 38 هزار مگاوات است، در حالی که ظرفیت اسمی تولید برق کشور از مرز 82 هزار مگاوات گذشته و ظرفیت عملی تولید نیز در مجموع در حدود 60 هزار مگاوات است. اما نیروگاهها امسال با کسری شدید سوخت گاز در زمستان مواجه شدهاند.
بهدنبال افزایش مصرف بیرویه و بیش از انتظار گاز در بخش خانگی و رسیدن مصرف گاز در این بخش به مرز 600 میلیون مترمکعب، گازرسانی به نیروگاهها بهشدت محدود شده و در حدود 60 درصد سوخت نیروگاههای کشور هماکنون با سوخت مایع تأمین میشود.
ایران جزء 20 کشور پرمصرف برق در دنیا
سرانهی مصرف سالانه گاز در ایران 1700 مترمکعب و در جهان 600 مترمکعب است؛ یعنی میزان مصرف مردم ایران 3 برابر میانگین جهانی است.
به طور متوسط، ایران حدود 4 برابر میانگین جهانی انواع انرژیها را مصرف میکند. طبق آمارهای رسمی، ایران بعد از کشورهای آمریکا و روسیه، در رتبه سوم مصرف جهان قرار دارد.
میزان مصرف گاز طبیعی در ایران از 68 میلیارد مترمکعب در سال 2001، با متوسط رشد سالانه 3/10 درصد، به 123 میلیارد مترمکعب در سال 2008 رسید.
عبو بی دردسر از فصل سرما تنها با 10درصد صرفه جویی!
در فصل سرما، کاهش فقط یک درجه سانتیگراد از دمای محیط کار و یا سکونت، منجر به کاهش ۶ درصدی مصرف انرژی شده و ۱۰ درصد صرفهجویی در مصرف انرژی بخش خانگی کشور، روزانه ۷۰ میلیون مترمکعب صرفهجویی در مصرف گاز را بهدنبال خواهد داشت.
تنظیم دمای محیط در محدوده ۱۸ تا ۲۱ درجه سانتیگراد، نصب سامانههای کنترل هوشمند در موتورخانهها، نصب شیر ترموستان روی رادیاتورها، بستن درب اتاقهایی که مورد استفاده نیستند، استفاده از پردههای ضخیم، استفاده از لباس گرم مناسب زمستان، کاهش روشنایی فضاهای عمومی مانند پارکینگ و راهروها، خاموش کردن لامپهای اضافی، کمترین استفاده از بخاریهای برقی و شومینه، کاهش زمان استحمام و هدررفت آب گرم و استفاده از شعله مناسب برای پخت و پز از جمله راهکارهای ساده بهمنظور کاهش مصرف انرژی در منزل و محل کار است.
باتوجه به تجربه های گذشته در تامین کوتاه مدت انرژی در روزهای پر مصرف، باید به سمت تعادل در مصرف پیش رفت. فرهنگ سازی برای کاهش مصرف و مصرف بهینه انرژی در منازل از جمله اقدامات ضروری است. باید به مردم گفت که لزومی به افزایش دما بیش از 25 درصد نیست و باید منافذ خانه را بسته و شیشه های دو جداره در منازل نصب کرد. در شرایط کنونی که امکان دست زدن به قیمت ها به دلیل کاهش درآمدهای مردم محدود است، باید ضرورت اصلاح قیمت انرژی را برای آن ها شفاف کرد تا اتفاقی که در مورد اصلاح قیمت بنزین افتاد، دوباره تکرار نشود. مردم باید بدانند که با اصلاح تدریجی قیمت انرژی، داشته های ما در کشور به ارزش افزوده تبدیل می شود، تلفات کاهش می یابد و مصرف منطقی می شود و این به نفع همه است.
افزودن دیدگاه جدید